Κοσμήματα που αφηγούνται ιστορίες και φοριούνται για μία ζωή. Στο εργαστήρι του Paul Sarz στην οδό Φειδίου.

Ο σχεδιαστής και αργυροχρυσοχόος Paul Sarz, σχεδιάζει και κατασκευάζει κοσμήματα και στολίσματα που αφηγούνται ιστορίες. Στη Φειδίου στο κατάστημα και εργαστήριό του το πολύτιμο μέταλλο και τα πετράδια μετατρέπονται σε αυθεντικά χειροποίητα κοσμήματα που φοριούνται για μία ζωή. Με το γούρι για τη νέα χρονιά μ’ ένα αστέρι και ένα ξόρκι, επιδιώκει να “εξαγνίσει” κάθε τι αρνητικό στις ζωές μας.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

Πώς είναι να βουτάς στον κόσμο ενός καλλιτέχνη; Ποια είναι η διαδικασία που η καλλιτεχνική φαντασία γίνεται εφαρμοσμένη τέχνη και ποιες είναι οι διέξοδοι που βρίσκει η ανθρώπινη φύση για να εκφραστεί; Στο εργαστήριο και πωλητήριο κοσμημάτων του Paul Sarz η δημιουργία ενός κοσμήματος είναι μια μυσταγωγική τελετή που η ιδέα, το σχέδιο και η αφήγηση μετουσιώνονται σε κοσμήματα. Στην πρώτη μας γνωριμία με τον ποστ γκοθ ρομαντισμό του Paul Sarz Jewellery, ο Παύλος είχε συμπυκνώσει σε μία φράση την αξία της κοινωνικής συνοχής της γειτονιάς των Εξαρχείων: “Στα Εξάρχεια ανήκουν αυτοί που δεν ανήκουν” μας είχε πει. Σίγουρα ο ρομαντισμός που οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι της γειτονιάς διατηρούν μέσα από τον τρόπο ζωής και τους δρόμους που επιλέγουν να εκφραστούν, νιώθουμε ακόμα ότι εδώ βρίσκει τόπο και έδαφος για να αναπτυχθεί. Επιστρέψαμε, λοιπόν στη Φειδίου για να μιλήσουμε για τη διαδικασία παραγωγής των χειροποίητων και πολύ ιδιαίτερων σχεδίων και ανθρώπινων στολιδιών του, κατά κόσμον Παύλου Σαρικίζογλου, του σχεδιαστή κοσμημάτων που μας ταξιδεύει στο χρόνο και σε πολιτισμικά και ανθρωπολογικά αφηγήματα του κόσμου. Αυτή τη φορά βρήκαμε τον σχεδιαστή στον σχεδιασμό και τη δημιουργία του νέου κοσμήματος/γουριού για το 2024. 

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

Ανακαλύψτε όλες τις συλλογές κοσμημάτων του σχεδιαστή, εδώ 

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

Paul Sarz / E-shop - Facebook page - Instagram 
Κατάστημα στη Φειδίου 2 - Εξάρχεια

 

 

Τα κοσμήματα αποτελούν τεχνήματα και έργα τέχνης που επιζούν στο χρόνο, συνοδεύουν σημαντικές στιγμές σε όλους τους πολιτισμούς και τις κουλτούρες και φέρουν την ενέργεια και την ιστορία του δημιουργού και των ανθρώπων που τα φορούν. Τα κοσμήματα αλλάζουν γενιές και παραμένουν μάρτυρες μιας εποχής και μιας στιγμής καλλιτεχνικής δημιουργίας ανέπαφης από το πέρασμα του χρόνου. Δωρίζονται ως σύμβολα αγάπης, φοριούνται για να ομορφύνουμε τη φθαρτή ανθρώπινη υπόστασή μας και -διαχρονικά- το κόσμημα συνδέεται με την τύχη και τη μνήμη. Στις μέρες μας και ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αποσυνδεθεί από τα “τελετουργήματα” και τις “τελετές” που τον συνδέουν με την ουσία της ζωής, τα ενθυμήματα και τα γούρια παραμένουν μια παράδοση που παραμένει ζωντανή ακόμα και στις μέρες μας. Αυτή την ανάγκη μας για το κάλεσμα της τύχης που ριζώνει βαθιά στην ανθρώπινη ιστορία, τις θρησκείες και τους αρχαίους πολιτισμούς αφουγκράστηκε ο Παύλος όταν εμπνεύστηκε για το φετινό γούρι κόσμημα για τη νέα χρονιά. Στις μέρες μας, σύμφωνα με τον σχεδιαστή, “οι άνθρωποι πια φτιάχνουμε τη δική μας πίστη και ‘θρησκεία’ ”  απογυμνωμένοι πια από τα στερεότυπα του παρελθόντος. Συγχρόνως “βαλλόμαστε συνεχώς από αρνητική ενέργεια” και το συλλογικό μας ασυνείδητο φέρει τραύματα που καλούμαστε να θεραπεύσουμε μαζί, πέρα από το όποιο ατομικό μας ταξίδι αυτογνωσίας και θεραπείας. Από τον Paul Sarz ένα αστέρι και ένα ξόρκι θα μας συνοδεύουν για το επόμενο έτος διώχνοντας τα αρνητικά συναισθήματα και θυμίζοντάς μας πως η ζωή είναι το τώρα που φέρει μαζί του τις ιστορίες του παρόντος και πλέκει αυτές του μέλλοντος. Άλλωστε, λέμε εμείς, πως η τύχη είναι αποτέλεσμα των επιλογών και της διάθεσής μας. Το κιτ που θα καθαρίσει την ενέργειά μας (θα το βρεις σε περιορισμένα κομμάτια στο κατάστημα) και το κόσμημα που θα φορέσουμε θα είναι μια ευκαιρία για ανάπαυλα, που τόσο πολύ λείπει από τους γρήγορους ρυθμούς μας, είτε για εμάς είτε προς τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Με έμπνευση από τις παγανιστικές τελετές και τη λαογραφία αλλά και τα βιβλία με τα ξόρκια που μάγισσες και σαμάνοι χρησιμοποιούν ανά τους αιώνες, το φεγγάρι, το αστέρι, τα βότανα και το διάβασμα της ευχής, αποτελούν τα επιμέρους στοιχεία που ενσωματώθηκαν στο νέο κολιέ, γέννημα της αστείρευτα δημιουργικής φαντασίας του καλλιτέχνη που φωτίζει με χρυσό, ασήμι και πετράδια ακόμα και τα πιο μελαγχολικά σκοτάδια μας. 

 

"Negative energy you may not stay
I release you be on your way
From here on out i banish thee
These are my words so mote it be"

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

 

 

Το γούρι και το κιτ είναι μια εισαγωγή για τη νέα εποχή για τα κοσμήματα του Paul Sarz, που αφορά στην παραγωγή μεμονωμένων πια σχεδίων που φυσικά, οι συμβολισμοί, η ενέργεια και η ιστορία τους αποτελούν υλικό έμπνευσης και πλέον τα βρίσκουμε εκτός από τη Φειδίου και στο ηλεκτρονικό κατάστημα. Τα αιγυπτιακά σκαθάρια για παράδειγμα και ο διαχρονικός συμβολισμός τους για την αλλαγή και την αδιάκοπη ανανέωση της ζωής είναι κάποια από τα κοσμήματα που θα βρούμε σε διαφορετικά είδη κοσμημάτων εκτός συλλογών. Οι συλλογές άλλωστε εδώ εμπνέονται πάντα από τη ζωή του δημιουργού τους (Μπορείς να τις ανακαλύψεις εδώ). “Μια ιδέα πάντα ξεκινά σχεδόν πάντα σε μία στιγμή χαλάρωσης” μοιράζεται μαζί μας. Η φύση, οι ωραίες μουσικές, οι τέχνες, τα μουσειακά αντικείμενα και η καθημερινότητα στην Αθήνα συντελούν ώστε να σχηματιστεί ένα concept. Από την έμπνευση, επάνω μας, στα δάχτυλα, στα χέρια, τα αυτιά και το λαιμό μας, συντελείται μία άλλη τελετή, αυτή της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ολόκληρη η διαδικασία είναι “αναλογική”, το σχέδιο γίνεται στο χέρι και στην πορεία ζυγίζονται και εφαρμόζονται οι πρακτικές παράμετροι που η εμπειρία και η εφαρμοσμένη τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας απαιτεί. “Με ενδιαφέρει πάρα πολύ τα κοσμήματα μου να μπορούν να φορεθούν κάθε μέρα και σε κάθε περίσταση, να είναι ελαφριά και καθημερινά”. Έτσι το σχέδιο περνάει από το τετράδιο σε λαξευμένο κερί ή απευθείας σε μέταλλο και στην πορεία διαφορετικές τεχνικές που προέρχονται από την εμπειρία του σχεδιαστή στα χρόνια εφαρμόζονται για την απόδοσή της ιδέας. Μαθαίνουμε για την τεχνική φιλιγκρί ή φιλιγκράν που στην κοσμηματοποιία ορίζει τις κατασκευές που αποτελούνται με σύρματα δουλεμένα με χειροποίητο τρόπο ή της βυζαντινής τεχνοτροπίας που συνεχίζει να εφαρμόζεται διαχρονικά από τεχνίτες και αργυροχρυσοχόους στη χώρα μας. “Η δημιουργική απόδοση δε σταματάει ποτέ, πάντα, ακόμα και όταν ολοκληρώνεται ένα κόσμημα θα σκεφτώ μετά αλλαγές και διαφορετικές βερσιόν”. Κάπως έτσι εμείς μέσα από το ίδιο κόσμημα διαβάζουμε τις ιδέες και τα κόνσεπτ του Paul Sarz, τα ερμηνεύουμε όπως θέλουμε ή απλά μας αρέσουν και τα φοράμε. “Μ’ αρέσει και εμένα ως θεατή να μπαίνω στον κόσμο του ή της καλλιτέχνη, έτσι μέσα από τις ιστορίες και τις αφηγήσεις που συνοδεύουν τα κοσμήματα προσκαλώ τους ανθρώπους στη διαδικασία της κατασκευής τους”.  Στο εργαστήρι, με τα χέρια και με τα εργαλεία του καλλιτέχνη, το μέταλλο λιώνει, τραβιέται στον κύλινδρο και γίνεται πλάκα ή σύρμα στο μέγεθος που πρέπει, στη συνέχεια το κόσμημα “σεγάρεται” και λιμάρεται μέχρι να ολοκληρωθεί σιγά σιγά η κατασκευή, στο τέλος, στα “φινιρίσματα” οι πέτρες (λάπις λαζούλι, αμέθυστος, pink opal, κρεολή, πράσινος όνυχας, γρανάδα και citrine όλες με ιδιαίτερη ενέργειά), το χρώμα, η επιλογή πολύτιμου μετάλλου (ασήμι, χρυσός, ροζ χρυσός), το γυάλισμα, όλα παίρνουν τον χρόνο τους και πολλή σκέψη μέχρι να ολοκληρωθεί η ιδέα μιας και πρόκειται για καθόλα πρωτότυπα και χειροποίητα δημιουργήματα. 

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

 

Εικόνα
Paul Sarz Γούρια Κοσμήματα Αξεσουάρ Φειδίου Εξάρχεια

 

 

“Μεθυσμένοι” από τη βουτιά στην τέχνη της αργυροχοΐας, συμμετείχαμε και εμείς νοητά στις “μυστικές τελετές” που οι καλλιτέχνες οι τεχνίτες και οι τελευταίοι ρομαντικοί γεννούν στα δημιουργικά σημεία της μεγαλούπολης και των Εξαρχείων. Με την ευχή και το ξόρκι να διώξουμε τα σκοτάδια μας και ένα αστέρι και ένα φεγγάρι στο λαιμό, θα διαλέξουμε ξανά τη δική μας σχεδιαστική κοινότητα για να στολίσουμε εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αν φέτος θέλεις να ανακαλέσεις τον χαμένο σου ρομαντισμό και να ενωθείς μέσω της τέχνης με το σύμπαν, πέρνα από τη Φειδίου, και ίσως βρεις τον Paul να λαξεύει το επόμενό σου φυλαχτό.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

 

Information

Paul Sarz
Χειροποίητα κοσμήματα

Φειδίου 2 & Χαριλάου Τρικούπη, Αθήνα
2103834144

Site / Facebook page / Instagram

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter